- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Sladoledna torta je najbolji ljetni kolač bez pečenja
Kada bih morala odabrati svoj najbolji ljetni kolač, tada bi bilo koji kolač bez pečenja bio na prvom mjestu. I to bez puno razmišljanja. Jer, tko je vidio po ovim vrućinama paliti pećnicu?! 🙂 Dakle, mora biti nešto brzo gotovo, jednostavno, osvježavajuće i hladno. Hmmm, pa sladoledna torta mi se čini kao pravi izbor. A vama?
Pazite sad, za ovaj ljetni kolač trebat će vam samo 15-20 minuta vašeg vremena. Jer sladoledna torta se radi jaaaako jednostavno i sa samo nekoliko namirnica. Dakle, imamo ovdje podosta slatkog vrhnja, imamo nezaobilazni plazma keks, imamo tayberry bobice i ribizl i čokoladu. Zvuči odlično zar ne? I doista je odlično. Sva mudrost koja je potrebna da bi se napravila sladoledna torta je izmiksati slatko vrhnje da postane čvrsti šlag, bućnuti u to mljeveni plazma keks, podijeliti smjesu na dva dijela, u jedan dio bućnuti struganu čokoladu, a u drugi dio bobice i ribizl. I to je sve!
Spomenuh maločas da u ovaj ljetni kolač idu tayberry bobice i plazma keks jelte. E pa, ako kojim slučajem nemate niti jedno niti drugo, ništa zato. Uzmite npr. kupine, maline ili borovnice, a umjesto plazme petit beure keks. I spasili se situaciju 😉 Tayberry sam koristila zato štu su naši dragi prijatelji uzgojili stvarno puno ovih sočnih plodova pa smo degustirali i ostali oduševljeni. Tayberry je vrsta bobičastog voća nastala križanjem kupine i maline, pa je i okus nešto između toga. Plodovi su nešto krupniji od maline, a opet manje crveni od kupine no fantastično su osvježavajući. Pa ako ikako uspijete doći do tayberry, toplo preporučam. Sada im je sezona!
A sladoledna torta? Pa ona samo čeka da ju napravite i to odmah! Ovo je ljetni kolač bez pečenja koji se može poslužiti na više različitih načina. Možete tortu npr. ne zamrznuti do kraja pa poslužiti kao odličan kremasti kolač. No ako ju samo malo duže ostavite u zamzivaču, pa onda poslužite prelivenu čokoladnim preljevom i sa dodatnim svježim voće, dobili ste pun pogodak! Sladoledna torta topi se u ustima!
Sladoledna torta – ljetni kolač bez pečenja
POTREBNO:
- 500 g mljevenog plazma keksa
- 2 vrećice šlaga (500 ml nakon miksanja)
- 200 ml hladnog mlijeka
- 100 ml mineralne vode
- 400 ml kiselog vrhnja
I još:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 3 žlice šećera u prahu
- 350 g tayberry bobica (ili malina, kupina…)
- 100 g ribizla
- 100 g čokolade
PRIPREMA:
- Istresti šlag iz vrećice u posudu, dodati mlijeko i mineralnu vodu pa miksati tako dugo dok se ne dobije ne prečvrsti šlag. Odmah umiksati i kiselo vrhnje. Tada umiješati mljeveni plazma keks i dobro sve sjediniti.
- Masu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati struganu čokoladu, a u drugi dio umiješati voće.
- Obruč za torte promjera 24 cm postaviti na pladanj na kojemu će torta stajati i na kojemu će moći ići u zamrzivač. Obložiti rubove prozirnom folijom. Na dno staviti sloj sa čokoladom. Preko njega staviti sloj sa voćem. Preko svega ide debeli sloj posebno tičenog slatkog vrhnja.
- Tortu staviti u zamrzivač na 2-3 sata prije posluživanja. Ako se sladoledna torta prejako zamrzne i postane pretvrda za rezanje, tada je samo ostavite na sobnoj temperaturi 10-tak minuta da malo ‘otpusti’. Dobar tek!
Recept u slikama:
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar