Breskvice – najdraži slatki okus tradicije

BreskviceSvi ste već sigurno puno puta čuli za breskvice, te male šarene okruglice koje su nezaobilazan detalj na svakom svatovskom tanjuru punom sitnih kolača ili su pak dijelom božićne blagdanske trpeze gdje koloritom izvrsno upotpunjuju listu božićnih kolača. Breskvice se također mogu ispeći za Uskrs i sigurna sam da će vam i ovaj recept dobro doći na listi uskrsni kolači 😉
No, isto tako većini ljudi su breskvice asocijacija na sitni kolač koji je samo lijepog izgleda ali u biti suh i kako se kaže ‘ništa posebno’. E, pa ja sam odlučila razbiti tu negativnu famu oko breskvica za kojima su inače moji klinci ludi, i dokazati i sebi a i drugima da su breskvice jako fini, ukusni i sočni božićni kolačić.
U tome mi je uvelike pomogao odličan recept naše bake Katice po kojem ona godinama radi fine breskvice koje nemaju veze s okusom ‘suhih svatovskih ili kupovnih breskvica’. U čemu je tajna ovih obećavajuće finih breskvica pitate se? Pa u tome što se tijesto za breskvice pravi s jednim dijelom svinjske masti koja im daje posebnu prhkost, dok je punjenje u stvari fina kombinacija čokolade, izdubljenih mrvica, domaćeg pekmeza od marelica i tostiranih lješnjaka s daškom ruma. Kao kruna svega, ove se breskvice prije valjanja u šećer umaču u mlijeko pomiješano s aromom jagode što im daje posebno fini tek i budu nakon sušenja baršunasto meke pod zubima… Ma, jednostavno ih morate probati i garantiram da ćete čak i ako niste ljubitelj ovakvih kolača, zavoljeti breskvice, a tu su i detaljne upute i recept. Sretnooo! 🙂

Breskvice

POTREBNO: (za 70 komada)
Za tijesto:
  • 50 dkg brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 2 jaja
  • 20 dkg šećera
  • 10 dkg svinjske masti
  • 10 dkg maslaca ili margarina
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 vanilin šećera
Za punjenje:
  • mrvice koje ste izdubili
  • puna šaka mljevenih, prethodno tostiranih lješnjaka
  • 15 dkg čokolade za kuhanje
  • 10 dkg maslaca ili margarina
  • 7 dkg šećera u prahu
  • 3 žlice mekanog pekmeza od marelice
  • 1/2 žličice ruma ili arome ruma
Za namakanje i valjanje: 2,5 dl mlijeka, aroma jagode, 15 dag kristal šećera, 1 vanilin šećer
PRIPREMA:
  1. Miksati jaja i šećer dok ne postanu pjenasta masa, dodati mast i omekšali maslac. Miksati dok se ne ujednači pa potom postepeno dodavati brašno i ostale sastojke. Sada ostavite mikser i tijesto kratko promijesite rukama. Dobit ćete prilično mekano, ali opet kompaktno tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo jer će postajati sve mekanije. Možete ga pustiti da počiva pola sata – sat a i ne morate.
  2. Od tijesta uzimati u ruke manje komade mase i odmah oblikovati male kuglice. Što su kuglice manje, to će breskvice biti efektnijeg izgleda i slađe. To doduše zahtjeva nešto duži postupak ali se isplati jer je puno ljepše za vidjeti male kuglice nego breskve veličine prave breskve sa stabla 😉 Kuglice slažite na lim prekriven papirom za pečenje u razmacima jer će se prilikom pečenja breskvice nadići pa ne bi bilo dobro da se zalijepe jedna za drugu.
  3. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta na 180°C. Pečene breskvice moraju biti svijetlo žute površine sa samo nijansu tamnijim rubom pri dnu.
  4. Pečene prohlađene polovice oprezno izdubiti oštrim nožićem.
  5. Za punjenje: otopiti čokoladu i maslac na laganoj vatri. U drugoj posudi posebno pomiješati mrvice koje su vam ostale od dubljenja loptica, lješnjake i šećer u prahu. Čokoladu primiješati toj smjesi, dodati i pekmez i rum pa sve dobro izmiješati.
  6. Puniti izdubljene polovice i spajati.
  7. Pripremiti u zdjelici cca 2,5 dl hladnog mlijeka u koje treba dodati 2 žlice arome od jagode. Količina arome ovisi o tome koji intenzitet boje i okusa želite postići. U dublji tanjur pripremiti 15 dag kristal šećera pomiješanog sa vanilin šećerom. Slijepljene polovice kratko umočiti prvo s jedne pa s druge strane u obojano mlijeko i odlagati ih na pladanj. Raditi ovo u serijama od po 15 breskvica. Kad ste namočili i odložili svih 15 breskvica, prionite na umakanje breskvica u šećer onim redoslijedom kojim ste ih umakali i u mlijeko. Na taj način ćete postići da se šećer ne rastopi u doticaju sa netom namočenom breskvicom i da ostane na njoj lijepo i dekorativno i u idealnoj količini.
  8. Breskvice ostaviti na pladnju da se prosuše par sati, pospremiti ih u kutije s poklopcem i čuvati tako do posluživanja.
Dobar tek!
Recept u slikama:
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Primjedbe